Nä nu får det vara nog!

Jag brukar inte ge mig in i diskussioner om flyktingars situation i Sverige, jag vill helst låta bli. Men nu har frustrationen blivit för stor och jag väljer att en gång, men bara en gång, gå ut med mina tankar kring detta.

Jag möter flyktingar i mitt dagliga arbete, jag anser mig vara rätt väl insatt i hur deras situation är i Sveriges avlånga land. Så när jag ser falska uppgifter spridas som en löpeld eller när jag ser uppgifter spridas utan relevanta kopplingar, reagerar jag.

Det är inte första gången jag läser på sociala medier att en invandrad ensamstående trebarnsmor har 22 000 kronor i inkomster. Hennes inkomster beskrivs i termer av etableringsersättning, barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och underhållsstöd. Det man inte tänker på är att även en infödd svensk ensamstående trebarnsmor har majoriteten av dessa inkomster. Skillnaden är att istället för etableringsersättning har kanske en infödd svensk ensamstående trebarnsmor ett jobb. En lön för denna infödda svenska ensamstående trebarnsmor motsvarar säkerligen mer än, låt oss säga, 10 000 kronor efter att skatten är dragen. En invandrad ensamstående trebarnsmors inkomst i form av etableringsersättning motsvarar mellan 6000-7000 kronor i månaden beroende på hur många vardagar månaden består av. Visst hon kan även ansöka om ett etableringstillägg för att hon har barn och vad det ger beror på hur gamla barnen är. Det hänger också på om hon har underhållsstöd beviljat eller inte, om hon har det så minskar storleken på etableringstillägget. För att ta i, så säger jag att hon kanske har 10 000  kronor i månaden utöver de bidrag som vem som helst i Sverige kan få om man lever ensam med barn. Och nej ingen flykting kan idag få SFI-bonus. Och nej ingen flykting får körkort betalt.

Etableringsersättning har en invandrad ensamstående trebarnsmor enbart under två års tid. Efter det ingår hon i jobb- och utvecklingsgarantin som vem som helst annars, med en aktivitetsersättning lägre än vad hon tidigare har haft. Att känna sig oberoende och självständig är något som många flyktingar aldrig får känna. Det tillsammans med att man har fått överge allt. En infödd svensk ensamstående trebarnsmor har förhoppningsvis ett jobb som varar mer än två år. Eller åtminstone har bättre förutsättningar för att en dag stå på egna ben. För en analfabet blir det aldrig verklighet.

Flyr man verkligen sitt land för att det är kul? Överger man verkligen sin trygga miljö för att det är kul? Överger man nära och kära för att det är kul? Är det så kul att komma till ett helt nytt land, där man inte förstår och inte kan göra sig förstådd, med ett komplicerat system som inte ens infödda svenskar kan begripa sig på? För vem kom exempelvis på påfundet att alla som jobbar får logiskt sin lön den 25:e eller 27:e varje månad men flyktingarna ska få sin inkomst runt den 10:e varje månad? Hur kul är det att komma till en myndighet och ständigt bli betraktad som IQ-befriad? Antagligen lika kul om infödda svenskar hade fått lämna allt här hemma och fly till t.ex. Afghanistan eller Syrien.

Och varför skylla allt på invandringen innan man tar reda på fakta? T.ex. äldrevården, att äldres undernäring beror på invandringen. Det kan ju faktiskt bero på att äldre inte har aptit, inte kan tugga och svälja, inte vill äta. Nä äldre är undernärda för att flyktingar får komma in i vårt land. Ursäkta mig, men hur absurt låter inte detta. (Tack Lina för att du tog upp ett så bra exempel i sociala medier. Hoppas det var okej att jag tog inspiration från dig.)

Är vi så olyckliga, vi infödda svenskar, att vi måste hitta syndabockar? Har vi inte eget ansvar också? Sen givetvis finns det rötägg både bland flyktingar och infödda svenskar, men jag önskar att vi alla kunde gå i varandras skor en tid för att få ett mer rättvist perspektiv.

Tack för mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s