Mammig

När Oliwer var mindre, kunde vi inte säga om han var extra mammig eller extra pappig. BVC förvarnade oss föräldrar att barn inte kan välja vem de går till när de t.ex. slår sig och behöver tröst utan de går automatiskt till den förälder de tillbringar mest tid med. Enligt detta resonemang så ska ett barn gå till mamma under den tiden som mamma är föräldraledig för att sen skifta till pappa när pappa är föräldraledig. Men vi har som sagt inte kunnat se någon sådan skillnad från Oliwers första tid i livet.

Men NU! NU är det tydligen bara mamma som gäller. Mammig är bara förnamnet. Var detta kommer ifrån och varför just nu är svårt att svara på, men det väcker ju onekligen känslor av en eller annan karaktär. Hela spektrat av känslor passerar förbi. Känslor av frustration, dåligt samvete och ledsamhet varvas med känslor av mer tillfredsställande karaktär.

Jag som mamma blir otroligt låst under Oliwers vakna timmar, mer än vad man normalt blir som småbarnsföräldrar. Att inte kunna gå på toa, duscha, fixa i tvättstugan, fixa mat eller vad det nu må vara utan att en liten kille blir ledsen, skriker och vill upp i famnen. När mamma är utom synhåll kan pappa fungera, men bara fram tills att man hör mamma igen. Finns mamma nära så är det hon som helst ska hjälpa till med saker, t.ex. hjälpa till att tvätta händer och mun efter måltider. Det känns förvisso bra att vara behövd och få känna att man har kontakt med sin son men det känns allt annat än kul från mig gentemot andra föräldern.

Önskan finns ju om att vilja minska ner på mamma-beroendet men hur gör man det? Kanske inte skulle haft semester ihop, men hur kul är det på en skala? Kanske skicka bort mamma på en egen resa någonstans, men då finns ju en stor överhängande risk att hon dör av längtan och saknad. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s