Life is a rollercoaster…

Jag har mer än en gång fått känslan av att man som förälder inte får känna. Man får inte tycka att en situation är jobbig. Man får inte gnälla. Man får inte känna sig slutkörd. Man får inte ”spy galla” när behov av det uppkommer. Man får inte fälla en tår. Om man gör något av detta, så får man bara höra att så är det att vara förälder eller välkommen till föräldraskapet.

Förhoppningsvis är det ett eget medvetet val att bli förälder och förhoppningsvis har man då en bild av vad det innebär att vara just förälder. Men samtidigt är man inte mer än människa. Ibland behöver man bara få vara just det, en människa bland alla andra, med känslor som alla andra och med rättighet att uttrycka dem. Utan att för den sakens skull behöva uppleva att man gör något fel. Ingen orkar hur mycket som helst, även om ens barn är det värdefullaste man har. Ibland måste man ändå bara få säga ”bläääääää” till saker och ting.

Just nu börjar min energi sina och humöret tar flera turer på Balder, d.v.s. åker berg- och dalbana. Jag vet inte vilken fot jag ska stå på, vem man ska lyssna på, vad man ska göra, vad man kan göra, hur man ska tolka saker och ting. Jag är den som ska känna mitt barn bäst och det är till syvende och sist min magkänsla jag ska lyssna på. Men hur når min röst fram, mamman med sitt första barn och erfarenhet begränsad till att enbart omfatta föräldraskap under 18 månaders tid. Hur gör jag mig hörd bland allt annat som sägs, tycks och tolkas? BVC som sägs vara expertis, förskolan som har sett så många barns mående, allmänheten som har svar på alla världsproblem. Allt låter rätt men kan omöjligen vara så. Och hur ska man kunna gå på sin egen magkänsla när den ena sekunden säger en sak och en annan i nästa sekund. Då är man tillbaka på ruta ett…

Min son har reagerat kraftigt på en vaccination. Hög feber under flera dagar, utslag i form av röda prickar på nästintill hela kroppen och en mage i olag. Trots feberfri sen i lördags har han ännu inte återhämtat sig. Det är kinkigt och man får känslan av att något felar men man begriper inte vad. Mycket mammig och stort behov av att bli buren. Igår verkade han dock rätt pigg så idag var han återigen på förskolan. Vi hann inte ens vara på jobbet i två timmar innan de ringer. De tycker inte att Oliwer är sig lik. Han har varit ledsen och han har sett apatisk ut när han suttit i vagnen. BVC ser det som tecken på utmattning som en följd av dagarna med hög feber. De tror att om han får vara hemma någon dag till så återhämtar han sig. Om så inte blir fallet så blir det läkarkontakt. Igår morse uttryckte de dock en liten oro för hans skrikbeteende. Tillfällen när han gallskriker och ingen tröst finns och kroppen är spänd som en pilbåge. Är det konstigt att det är svårt att veta vad man ska tro och hur det ska tolkas? Hur orkar man härda ut och vänta ut och se var det slutar?

Livet är en berg- och dalbana men ibland vill man bara stiga av och ha det lugnt ett tag.

Annonser

En reaktion på ”Life is a rollercoaster…

  1. Att vara förälder är världens svåraste jobb. Ibland kanske man bara ska lyssna till sin intiution och sitt hjärta. Människor som fostrat ”klart” sina barn tror ofta de vet bäst – men du känner Oliver bäst . Barn är olika, precis som vi vuxna och reagerar olika. Mina döttrar har reagerat olika på vaccinationerna. Någon gång har de fått vara hemma i flera dagar med samma symptom som du beskriver eller bara hög feber. Jag minns en bekant till mig – passade hennes flicka när hon var liten. Hon skrek till synes utan orsak tills hon blev blå i ansiktet och svimmade. Det är inte alltid man finner en förklaring till ” beteende” men självklart ska man vara uppmärksam om än i det tysta annars kan man förstärka beteendet. Och jo man får själklart ” kräka” av sig, tycka saker och ting är ”bläh”- även om man är förälder. Det är mänskligt tycker jag. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s