O-rytm

När man har en nyfödd bebis, då får man också per automatik en viss rytm. Man vet om att man kommer att bli väckt ett par gånger varje natt. Man vet att det då handlar om i princip samma sak, hunger. Man stillar hungern och återgår till att sova en stund mellan varven. I början fick vi ställa klockan, för oavsett om Oliwer vaknade eller inte när det var matdags, så skulle det sondmatas regelbundet för att inte Oliwer skulle riskera att tappa i vikt. Rytmen fanns där och trots avbruten sömn så var man ändå en någorlunda människa om dagarna.

Ju äldre barnet blir, desto bättre blir sovandet och sovtider och sovrutiner. Vi blev relativt snabbt bortskämda med att Oliwer sov hela natten, 12 timmar, från ca kl. 20-08, utan att vakna en enda gång. Bortskämda var som sagt ordet, då vi hörde från många andra att vi skulle vara väldigt glada för detta då de hade helt andra upplevelser.

I samband med vår sjukdomspärs här hemma för en liten tid sedan, fick Oliwer för sig att börja vara vaken på natten ett par timmar. Genom att begränsa sovandet på dagen, så kändes det som om vi fick lite bukt på det igen och återigen fick börja sova hela nätter. Men helt där vi var innan är vi inte nu. I snitt en natt per vecka väljer Oliwer att vakna på natten och verka hur pigg som helst trots att han är hur trött som helst. Man vet aldrig om han kommer att vara vaken 20 minuter eller 120 minuter. Man vet aldrig vilken natt det blir. Man vet aldrig hur man lättast ska få honom att somna om. Tanken är ju att det ska ske utan mat.

Att vara vaken på natten nu är inget man per automatik är inkörd på och därför påverkas man mer dagen efter. Sömnbehovet är på något vis större nu. Man vaknar med ett ryck, nästan med hjärtat i halsgropen, undrar vad som händer. Man känner att det knyter sig i magen, mest för att man inte vet hur man lättast får sonen att somna om.

I natt var en hård natt. Efter 2,5 timmar kom Oliwer äntligen till ro igen, denna gång fick vi dock ta till flaskan.

Men oavsett vad, så är han min lilla prins.

Annonser

2 reaktioner på ”O-rytm

  1. Han kanske är inne i en växtspurt och behöver mer mat (välling). Tycker det är ok att ge nattvälling för det brukar bara vara en fas. Lycka till! Vi syns på julfesten 🙂

    1. Självklart ger vi välling om behov finnes. Just nu är det som sagt typ en natt per vecka som han vaknar så det är ju överkomligt. I natt berodde det nog en del på att han inte mådde helt hundra. Mitt inlägg gick väl mer ut på skillnaden med att ha rytmen i kroppen eller inte, hur det påverkar när han vaknar nu jämfört med när han var nyfödd. Japp, vi ses på julfesten. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s